20.00 Meybahar koncert, Naszály zenekar táncház

A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el bennünket lelkünk belső rezdüléséig.
A zenekar Marilia Pilti (GR) görög szantúr (a magyar cimbalom rokona) és Kopcsik Márton (HU) hegedű, és saját fejlesztésű zengőhúros brácsa duójából született. A szantúr és hegedű – tökéletes zenei párt alkotva – különleges atmoszférát teremt maga körül a színpadon. A zene pulzusát ez alkalommal Krolikowski Dávid (HU)
ütőhangszereken, Takács Péter (HU) pedig tablán biztosítja: ritkán hallható fúziója ez a mai dobhangzásnak, és a gazdag indiai ritmushagyománynak.
Az együttes rendszeres estéket tart a Fonó Budai Zeneházban, ahová világhírű előadóművészeket hív vendégül, mint Ross Daly & Kelly Thoma, Haig Yazdjian és Martha Mavroidi. Első megjelent albumukat (Abyss, Fonó 2019) a világ legjobbjai között tartja számon a Balkan World Music Charts 2019. Dalaikat olyan nemzetközi rádióműsorokban játszották le, mint az ausztrál Global Village – Melbourne, vagy a luxembourgi Mondophone.

Naszály:
A Naszály zenekar autentikus magyar népzenét játszó együttes. Nevüket az azonos nevű földrajzi egység ihlette, amely a váci konzervatóriumi tanulmányaikhoz kapcsolódik.
„2013 óta muzsikálunk együtt: zenekari tevékenységünk a koncertezés mellett táncegyüttesek kíséretéből, táncházak muzsikálásából áll. Állandó kísérői vagyunk többek között a Kincső Táncegyüttesne és a Lenvirág Táncegyüttesnek is.
Feladatunknak tekintjük népzenei örökségünk bemutatását és átadását a fiatalabb korosztály számára. Van szerencsénk minden évben külföldön is képviselni hazánk hagyományait.”

Tagok:
Horváth Balázs hegedű,
Albert Szilárd hegedű,
Sulák Gergely brácsa
Gólya Márton cimbalom,
Czaier Péter nagybőgő

Facebook esemény